Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 carciofi interi
- 1 limone, il succo spremuto fresco
- 30 g di pecorino a pezzi
- 50 g di Parmigiano Reggiano a pezzi
- 1 mazzetto di menta fresca, le foglioline lavate ed asciugate
- ½ mazzetto di prezzemolo fresco, le foglioline lavate ed asciugate
- 1 mazzetto di maggiorana fresca, le foglioline lavate ed asciugate
- 1 spicchio di aglio, senza anima
- 20 g di pangrattato
- 10 g di olio extravergine di oliva + q.b.
- 1 pizzico di sale
- 500 g di acqua
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 295 kJ / 70.5 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 5.4 g
- Tłuszcz
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 368.2 mg
Alternatywne przepisy
Finocchi gratinati
30 Min
Carciofi ripieni
50min
Gattò di patate e spinaci
2h
Carciofi alla maremmana
40min
Zuppa di patate novelle, carciofi e scarola
50min
Contorno di cavolfiore al forno
30 Min
Contorno di carciofi alla menta
1h 10min
Sformato di zucchine al basilico (TM6)
50min
Peperoni imbottiti alla napoletana
45min
Torta di bietole e pecorino in padella
1h 20min
Tortino di cicorie su salsa al pomodoro e crema di cipolle
1h
Zucchine ripiene tonno, olive e prezzemolo
1h 30min