Urządzenia i Akcesoria
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 35 min
8 porcji
Składniki
-
200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
2 jajko
-
40 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania ciasta
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker®
-
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker®
-
35 g orzechów włoskich, łuskanych
-
530 - 570 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
35 g rodzynek
-
35 g żurawiny, suszonej
-
25 g miodu, płynnego
-
15 g skrobi ziemniaczanej
-
1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika Dr. Oetker®
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
44.1 mg
Białko
5.3 g
Kalorie
1408 kJ /
336.5 kcal
Tłuszcz
15.7 g
Błonnik
3.1 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Węglowodany
45.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 godz. 15 min
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1 godz. 20 min
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1 godz. 35 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 godz. 10 min
Kwadraty dyniowe z orzechami
1 godz.
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 godz. 35 min
Paj (pie) z jeżynami
1 godz. 35 min
Halloweenowe ciasto dyniowe
2 godz. 10 min
Ciastka imbirowe z białą czekoladą
5 godz. 45 min
Pierniczki Lebkuchen
4 godz.