
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piernik
- 100 g oleju, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
- bułka tarta, ilość do posypania formy
- 2 jajka
- 250 g mleka, w temp. pokojowej
- 15 g miodu, płynnego
- 30 g powideł śliwkowych
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 260 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g bakalii, mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
Lukier
- 150 g cukru pudru
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- kandyzowana skórka pomarańczowa, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1732.7 kJ / 413.8 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 66.9 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Błonnik
- 1.5 g
Alternatywne przepisy
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Keks
2 godz. 30 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 godz. 40 min
Piernik na ciemnym piwie
2 godz. 35 min
Świąteczny piernik
1 godz. 25 min
Prosty makowiec
13 godz. 15 min
Ciasto makowe z jabłkami
3 godz. 5 min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 godz. 10 min