Urządzenia i Akcesoria
Szybki piernik
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
10 kawałków
Składniki
Piernik
-
100 g oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
-
bułka tarta ilość do posypania formy
-
2 jajka
-
250 g mleka w temp. pokojowej
-
15 g miodu płynnego
-
30 g powideł śliwkowych
-
15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
260 g mąki pszennej
-
200 g cukru pudru
-
1 ½ łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
100 g bakalii mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
Lukier
-
150 g cukru pudru
-
20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
kandyzowana skórka pomarańczowa ilość do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
5.8 g
Kalorie
1732.7 kJ /
413.8 kcal
Tłuszcz
14.2 g
Błonnik
1.5 g
Węglowodany
66.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Keks
2 Std. 30 Min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 Std. 5 Min
Piernik na ciemnym piwie
2 Std. 35 Min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 Std. 10 Min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 Std. 15 Min
Piernik z kawą zbożową
3 Std. 20 Min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 Std. 40 Min
Świąteczny piernik
1 Std. 25 Min
Babka piaskowa "Fix"
1 Std. 30 Min
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1 Std. 35 Min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1 Std. 20 Min