
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piernik
- 100 g oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
- bułka tarta ilość do posypania formy
- 2 jajka
- 250 g mleka w temp. pokojowej
- 15 g miodu płynnego
- 30 g powideł śliwkowych
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 260 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g bakalii mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
Lukier
- 150 g cukru pudru
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- kandyzowana skórka pomarańczowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 413.8 kcal / 1732.7 kJ
- Białko
- 5.8 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Węglowodany
- 66.9 g
- Błonnik
- 1.5 g