
Urządzenia i Akcesoria
Szybki piernik
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
10 kawałków
Składniki
Piernik
-
oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania formy100 g
-
bułka tarta ilość do posypania formy
-
jajka2
-
mleka w temp. pokojowej250 g
-
miodu płynnego15 g
-
powideł śliwkowych30 g
-
kakao naturalnego, niesłodzonego15 g
-
mąki pszennej260 g
-
cukru pudru200 g
-
korzennej przyprawy do piernika1 ½ łyżeczki
-
cynamonu, mielonego1 łyżeczka
-
proszku do pieczenia2 łyżeczki
-
bakalii mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)100 g
Lukier
-
cukru pudru150 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 - 30 g
-
kandyzowana skórka pomarańczowa ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
413.8 kcal /
1732.7 kJ
Białko
5.8 g
Tłuszcz
14.2 g
Węglowodany
66.9 g
Błonnik
1.5 g