
Urządzenia i Akcesoria
Szybki piernik
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
10 kawałków
Składniki
Piernik
-
100 g oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
-
bułka tarta ilość do posypania formy
-
2 jajka
-
250 g mleka w temp. pokojowej
-
15 g miodu płynnego
-
30 g powideł śliwkowych
-
15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
260 g mąki pszennej
-
200 g cukru pudru
-
1 ½ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
100 g bakalii mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
Lukier
-
150 g cukru pudru
-
20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
kandyzowana skórka pomarańczowa ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
413.8 kcal /
1732.7 kJ
Białko
5.8 g
Tłuszcz
14.2 g
Węglowodany
66.9 g
Błonnik
1.5 g