Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g fresh mussels
- 5 garlic cloves
- 4 cm piece fresh ginger, peeled
- 2 - 3 long red chillies, deseeded if preferred
- 30 g sesame oil
- 2 stalks fresh lemongrass, white part only
- 400 g canned coconut milk
- 600 g canned coconut cream
- 40 g lime juice (approx. 2 limes)
- ¼ tsp sea salt, to taste
- ¼ tsp ground black pepper, to taste
- 6 sprigs fresh coriander, leaves only, chopped
- 5 spring onions/shallots, trimmed and finely sliced
- fresh crusty bread, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2176.3 kJ / 518.2 kcal
- Białko
- 37.7 g
- Węglowodany
- 29.9 g
- Tłuszcz
- 27.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.4 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 1163.7 mg
Alternatywne przepisy
Chilli mussels with thyme and tomatoes
40min
Asian-style mussels
30min
Miso chicken and rice
1h 30min
Fish ambul thiyal (Sour fish curry)
1h
Fish soup
40min
Mussels in turmeric and ginger broth
20min
Duck breasts with orange ginger sauce, mashed potatoes and green beans
1 Std. 10 Min
Goi muc (squid salad)
45min
Ruby kingfish with citrus yoghurt dressing
2h 30min
Achcharu (pickle)
48h 30min
Seafood and corn chowder
40min
Mussels in white wine and cream sauce
45min