![Rogale à la marcińskie Rogale à la marcińskie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c7858d238706acd39a0ac9fca54f82df/Derivates/4fc1ab79e2427b0db946e8b03b46fafb61a73c01.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto półfrancuskie
- 230 g masła, schłodzonego
- 230 g mleka, 3,2%
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 45 g cukru
-
1
łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżki cukru wanilinowego - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 300 g białego maku
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 90 g cukru
- 100 g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 5 biszkoptów lady fingers, połamanych na kawałki (ok. 45 g, patrz wskazówka)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 40 g)
- 2 - 3 łyżki śmietany, 18% tłuszczu (ok. 50 g)
- 1 łyżka miodu
Pieczenie rogali
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Lukier
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 2 - 3 krople aromatu cytrynowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1518 kJ / 362.8 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 39.6 g
- Tłuszcz
- 20.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 30.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Masa makowa z białego maku
30min
Ciastka Amerykany
1 Std. 30 Min
Masa makowa
30min
Piernik staropolski cz. II
98 Std.
Piernik staropolski cz. I
672 Std. 30 Min
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Rurki z kremem
3 Std.
Francuskie rogaliki (Croissants)
12h
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4h 10min
Skubaniec z owocami
3h 40 min
Tort dacquoise
8 godz. 15 min