Urządzenia i Akcesoria
Rogale à la marcińskie
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 10 godz.
24 sztuki
Składniki
Ciasto półfrancuskie
-
230 g masła schłodzonego
-
230 g mleka 3,2%
-
3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
45 g cukru
-
2 łyżki cukru wanilinowego1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
Nadzienie
-
300 g białego maku
-
100 g orzechów włoskich, łuskanych
-
100 g migdałów, blanszowanych
-
90 g cukru
-
100 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
5 biszkoptów lady fingers połamanych na kawałki (ok. 45 g, patrz wskazówka)
-
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 40 g)
-
2 - 3 łyżki śmietany, 18% tłuszczu (ok. 50 g)
-
1 łyżka miodu
Pieczenie rogali
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 jajko
-
1 łyżka mleka
Lukier
-
150 g cukru pudru
-
4 łyżki mleka
-
2 - 3 krople aromatu cytrynowego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
30.2 mg
Białko
8.1 g
Kalorie
1518 kJ /
362.8 kcal
Tłuszcz
20.4 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
6.5 g
Węglowodany
39.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER IV/2022
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciastka Amerykany
1 godz. 30 min
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Masa makowa z białego maku
30 min
Masa makowa
30 min
Babka majonezowa
2 godz.
Kluski z makiem
40 min
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Makowiec z białym makiem
2 godz. 20 min
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Skubaniec z owocami
3 godz. 40 min
Pączki
1 godz. 20 min