Urządzenia i Akcesoria
Szarlotka tradycyjna
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
30 kawałków
Składniki
Ciasto
-
220 g cukru
-
800 g mąki pszennej
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
460 g masła pokrojonego na kawałki
-
6 żółtka
-
4 łyżki wody zimnej
Nadzienie
-
2000 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
4 - 5 łyżek cukru
-
1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
-
3 łyżki bułki tartej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
4.4 mg
Białko
3.5 g
Kalorie
1210.9 kJ /
289.4 kcal
Tłuszcz
13.6 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Węglowodany
39.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.
Pierogi z serem i jagodami
1 godz. 15 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Szarlotka tatrzańska (TM6, TM7)
2 godz.
Szarlotka tatrzańska (TM5)
2 godz.
Ciasto z truskawkami
8 godz. 30 min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 godz. 45 min
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1 godz. 10 min
Kluski śląskie
30 min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 godz.
Ciasto ucierane z owocami
1 godz.