Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 300 g twarogu, podzielonego na kawałki
- skórka otarta z 1 cytryny
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 opakowania cukru wanilinowego (16 g)
Ciasto
- 250 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 25 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Przygotowanie
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 20 truskawek, świeżych (250-300 g), umytych, bez szypułek
- cukier puder, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 648 kJ / 154 kcal
- Białko
- 5.92 g
- Węglowodany
- 22.56 g
- Tłuszcz
- 4.88 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szarlotka tradycyjna
2 Std. 20 Min
Ciasto jogurtowe
1h 40 min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2hod. 15min
Naleśniki jabłkowe
30 Min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1h 15 min
Chałka
2 Std. 20 Min
Słodkie weneckie bułki maślane
2h
Ślimaczki drożdżowe z pastą sezamową
2h
Drożdżówki Gibassier
2h 10min
Racuchy z konfiturą truskawkową (ruchanki)
1hod. 30min
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2hod. 30min
Oponki (bez cukru)
45 Min