Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 300 g twarogu, podzielonego na kawałki
- skórka otarta z 1 cytryny
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 opakowania cukru wanilinowego (16 g)
Ciasto
- 250 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 25 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Przygotowanie
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 20 truskawek, świeżych (250-300 g), umytych, bez szypułek
- cukier puder, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 648 kJ / 154 kcal
- Białko
- 5.92 g
- Węglowodany
- 22.56 g
- Tłuszcz
- 4.88 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłopskie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
1 Std. 20 Min
Słodkie bułeczki (Navettes)
2h
Portugalski placek - Folar
8 Std. 40 Min
Ciasto z truskawkami
8h 30min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1h 15min
Brioszka z czekoladą
2 godz. 10 min
Bułki maślane
1 Std. 25 Min
Chałka
2h 20min
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2 Std. 15 Min
Drożdżówki z jabłkami
2 Std. 35 Min
Szarlotka tradycyjna
1 godz. 50 min