Szarlotka tatrzańska (TM6, TM7)

Szarlotka tatrzańska (TM6, TM7)

4.7 314 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
20 porcji

Składniki

  • 460 g mąki krupczatki
  • 140 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 230 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2000 - 2100 g jabłek np. Szarej lub Złotej Renety, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 22.8 mg
Białko 3 g
Kalorie 1109.7 kJ / 265.2 kcal
Tłuszcz 11.5 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 6.9 g
Węglowodany 39.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...