Zupa piwna z cheddarem i brie oraz orzechową kruszonką cynamonową

Zupa piwna z cheddarem i brie oraz orzechową kruszonką cynamonową

3.3 20 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Orzechowa kruszonka cynamonowa
  • 100 g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
Zupa piwna z cheddarem i brie
  • 80 - 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 250 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 200 g cydru, wytrawnego
  • 150 g piwa, typu jasny lager
  • 150 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 - 3 łyżeczki liści tymianku, świeżych
  • 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g mleka
  • 25 g mąki pszennej
  • 200 g sera cheddar pokrojonego na 1,5 cm kawałki
  • 60 - 80 g sera brie pokrojonego na 1,5 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 618.3 kcal / 2588.8 kJ
Białko 19.7 g
Tłuszcz 44 g
Węglowodany 33.7 g
Błonnik 4.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...