Kurczak po koreańsku

4.8 176 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje

Składniki

Kurczak
  • 1 - 1 ½ ząbka czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 35 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
    10 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 g skrzydełek z kurczaka pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
    350 g piersi z kurczaka, pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
Sos
  • 2 ½ ząbka czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 15 - 30 g octu ryżowego
  • ½ łyżki ziaren sezamu, białego do posypania
  • 25 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 g miodu
  • 15 - 25 g koreańskiej pasty chili gochujang
    ¼ - ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 15 g ketchupu
  • 10 g sosu sojowego
  • 10 g oleju sezamowego
    10 g oleju
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1895.4 mg
Białko 48.2 g
Kalorie 3167 kJ / 756.9 kcal
Tłuszcz 40.1 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 11.3 g
Węglowodany 51.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...