Miska Buddy z szarpanym kurczakiem (TM5)

Miska Buddy z szarpanym kurczakiem (TM5)

4.8 231 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Ryż
  • 1000 g wody
  • 20 g oliwy z oliwek
    20 g masła
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 250 ryżu parboiled
Szarpany kurczak
  • 250 g piersi z kurczaka, bez skóry (1 szt.), pokrojonej w 2-3 cm paski
  • 30 g sosu sojowego
  • 20 g oleju sezamowego, prażonego
    20 g oliwy z oliwek
Warzywa
  • 1 - 2 marchewki z odciętymi końcówkami
  • 1 - 2 sałaty rzymskie baby, umyte i wysuszone, w razie potrzeby przekrojone pionowo na pół
  • 2 pomidory np. lima, które pasują w całości do podajnika
  • 1 ogórek z odciętymi końcówkami
  • ½ - 1 czerwona cebula przekrojona pionowo na pół
  • 1 awokado twarde, bez pestki, przekrojone na pół
Jogurtowy sos kolendrowy
  • 170 - 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu (patrz wskazówka)
  • 8 gałązek kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • orzechy nerkowca, prażone, niesolone do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 898.8 mg
Białko 24 g
Kalorie 2671 kJ / 638 kcal
Tłuszcz 44 g
Błonnik 7.2 g
Tłuszcz nasycony 14.5 g
Węglowodany 41 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...