Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pappadums
- 180 g water
- 400 g urad dal, whole or split, husks removed (see Tips)
- 1 tsp fine salt
- 1 tsp chilli powder
- 1 tbsp vegetable oil, plus 300-500 g extra for rolling and frying
Mint and coriander chutney
- 12 sprigs fresh mint, leaves only
- 10 sprigs fresh coriander, leaves only
- 1 fresh long green chilli, cut into halves and deseeded
- 1 tsp sea salt flakes
- 1 lime, juice only (approx. 20 g)
- 150 g natural yoghurt
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 479.1 kJ / 114.1 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 14.2 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 310.2 mg
Alternatywne przepisy
Madras curry powder
15 min
Chicken tikka masala
1h 10min
Dosa with spiced potato filling
17 Std. 40 Min
Tandoori chicken
45min
Gulab jamuns
2h 50 min
Cucumber and mint raita
30min
Tarka dal
30min
Everyday Indian curry paste
30min
Mint and peanut chutney
35min
Stuffed Parathas
1 Std. 20 Min
Amritsari dal
26 Std.
Roti
2h