Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pilau
- 1 brown onion (approx. 120 g), cut into wedges (3-4 cm)
- 35 g ghee (see Tips)
- 1 cinnamon quill
- 6 cardamom pods (green), crushed
- 1 tsp cumin seeds
- 1 tsp black mustard seeds
- ½ tsp salt
- 3 fresh curry leaves
Rice
- 400 g basmati rice
- 870 g water
- 20 g vegetable oil
- 1 tsp salt (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2121.5 kJ / 507.1 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 84.4 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 888.4 mg
Alternatywne przepisy
Murgh makhani (Butter chicken - TM6)
1 Std. 15 Min
White basmati rice
35min
Pilau rice
30 min
Jeera rice (Cumin rice)
20min
Cooking White Rice
25 min
Indian Pilaf Rice
1h
Sambal Tumis Udang (Prawn Sambal)
30 min
Garlic and coriander naan
1h 30min
Whole fish curry
45min
Biryani-style rice
1h 5 min
Chilli crab with coconut rice and sambal (Mark LaBrooy)
1h 30min
Rendang Tok with Pulut Kuning (Perak Beef Rendang with Yellow Glutinous Rice)
2h 45min