Urządzenia i Akcesoria
Chińskie bułeczki na parze z wieprzowiną (Baozi)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
12 sztuk
Składniki
Ciasto
-
250 g wody letniej
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
430 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
50 g cukru
-
1 łyżeczka soli
Farsz
-
4 cebule dymki tylko biała część, przekrojone na pół
-
400 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka wina ryżowego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
-
10 g cukru
-
1 szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)
-
2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie
-
mąka pszenna do oprószenia
-
500 g wody
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
266.7 kcal /
1115.9 kJ
Białko
10.2 g
Tłuszcz
9.8 g
Węglowodany
33.6 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Sód
490 mg