![Chińskie bułeczki na parze z wieprzowiną (Baozi) Chińskie bułeczki na parze z wieprzowiną (Baozi)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6f3e98f4-b977-4af8-b2c7-89bd33a41aa4/Derivates/be50bf6c-0777-4892-8af0-4b6fbca32a07.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g wody, letniej
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży - 50 g cukru
- 430 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 4 cebule dymki, tylko biała część, przekrojone na pół
- 400 g mięsa wieprzowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- 2 łyżki sosu sojowego
-
1
łyżka wina ryżowego
lub 1 łyżka białego wina, półwytrawnego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 10 g cukru
- 1 szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)
- 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie
- mąka pszenna, do oprószenia
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1115.9 kJ / 266.7 kcal
- Białko
- 10.2 g
- Węglowodany
- 33.6 g
- Tłuszcz
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 490 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami
2 godz.
Smażone bułeczki z wieprzowiną
1 godz. 55 min
Pierożki bánh bao z wieprzowiną i jajkiem przepiórczym
2 godz. 55 min
Bibimbap burrito
45 min
Smażone bułeczki z wołowiną
1 godz. 30 min
Boczek z kimchi
35 Min
Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
30 min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 godz. 40 min
Jiaozi z wołowiną i porem
1 godz. 30 min
Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
2 godz. 5 min
Pizza turecka Lahmacun
1 godz. 20 min
Bułeczki bao z duszonym boczkiem i sałatką z czerwonej kapusty i orzeszków (Gua Bao)
1 godz. 20 min