Risotto z parmezanem

4.2 39 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje

Składniki

  • 20 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 160 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
  • 30 g białego wina, wytrawnego
  • 490 g wody
  • ½ czubatej łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu, warzywnego lub drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ¼ - ½ łyżeczki soli do smaku

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 585.8 mg
Białko 9.2 g
Kalorie 1928.1 kJ / 460.8 kcal
Tłuszcz 16.2 g
Błonnik 0.3 g
Tłuszcz nasycony 7.7 g
Węglowodany 65.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...