Urządzenia i Akcesoria
Ciasto ptysiowe
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
24 sztuki
Składniki
-
200 g wody
-
110 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 - 2 szczypty soli
-
3 łyżeczki cukru (15 g) (opcjonalnie)
-
160 g mąki pszennej
-
4 jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
20.4 mg
Białko
1.6 g
Kalorie
290.4 kJ /
69.4 kcal
Tłuszcz
4.5 g
Błonnik
0.2 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Węglowodany
5.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6h 10min
Ciasto francuskie szybkie
1h 20min
Makaron jajeczny
1h
Crème pâtissière
2h 35min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8h
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15min
Tartaletki z mrożonym kremem cytrynowym
3h 50min
Ptysie
2h 15min
Pączki
1h 20min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min
Rurki z kremem
3h
Biszkopt
1h 50min