
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mąki żytniej razowej typu 1850-2000
- 250 g mąki pszennej razowej typu 1850-2000
- 480 g ciepłej wody
-
25
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 40 g siemienia lnianego
- 40 g pestek dyni
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 g soli
- masło do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 84.5 kcal / 353.5 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Węglowodany
- 13.8 g
- Błonnik
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Sód
- 131.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1 godz. 45 min
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1 godz. 30 min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 godz. 45 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Zielony chleb ze szpinakiem
2 godz. 45 min
Chleb gryczany
1 godz. 35 min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 godz. 30 min
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min
Chleb jogurtowy
3 godz.