Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mąki żytniej razowej, typu 1850-2000
- 250 g mąki pszennej razowej, typu 1850-2000
- 480 g ciepłej wody
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 40 g siemienia lnianego
- 40 g pestek dyni
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 g soli
- masło, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353.5 kJ / 84.5 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 13.8 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 131.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 godz. 45 min
Chleb migdałowo-jogurtowy (bez mąki)
1 Std. 10 Min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1h 45min
Chleb twarogowy z jajkami (niskowęglowodanowy)
1h
Szybki chleb orkiszowy
1 Std. 25 Min
Chleb z ziarnami
2h 30min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45min
Chleb z samopszy z sezamem
2h 10min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15min
Chleb jogurtowy
3 Std.
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2h 30min
Bułeczki pszenno-żytnie
12sa 30 dk