Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 40 - 50 g cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- 250 g mleka
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
250
g złotego rumu
lub 250 g brandy - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 440 kJ / 105.2 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 3.7 g
- Tłuszcz
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 0 g
- Sód
- 31.9 mg
Alternatywne przepisy
Likier makowy
1h 20min
Lody zabajone
9h 15min
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
3 Std.
Likier jajeczny z orzechami pekan
2u. 20min
Likier jabłkowo-cynamonowy
20min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13 Std.
Kogel-mogel
5min
Pomarańczowy likier jajeczny
20min
Likier marcepanowy
15min
Kokosanki
1h
Likier jajeczny
15min
Szpajza czekoladowo-cytrynowa
1 Std. 10 Min