Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g ziemniaków, podłużnych, Ø 4-5 cm, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- zimna woda, do zalania ziemniaków
-
½
łyżeczki czosnku, granulowanego
lub ½ łyżeczki cebuli suszonej, mielonej - 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 150 g jogurtu naturalnego
- 20 g majonezu
- 20 g ketchupu
- olej, do głębokiego smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 625 kJ / 149.4 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 26.3 g
- Tłuszcz
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 459 mg
Alternatywne przepisy
Aioli
5min
Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty
1 godz.
Solone zakręcone ziemniaki na patyku (TM6)
10 min
Zakręcone frytki z sosem czosnkowym (TM6)
45 min
„Risotto” z pestek słonecznika z czosnkiem niedźwiedzim
13u. 40min
Twarożek
4 Std. 30 Min
Kawa z żółtkiem po wietnamsku
10 min
Ciasteczka wstążeczki bez cukru
1h 15min
Marynowane spiralizowane marchewki (TM5)
30 min
Pikantne zakręcone ziemniaki na patyku (TM5)
10 min
Ciasto jubileuszowe
2 Std. 30 Min
Ciastka klocki
1h 40min