
Wersje kompatybilne
Gluten-free Veggie Patties with Yoghurt Dressing
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Patties
- 1 lemon finely grated zest only
- 35 g freshly squeezed lemon juice
- 200 g sweet potatoes cut in pieces
- 200 g mixed peppers any colour, cut in pieces
- 100 g leeks cut in pieces
- 150 g celeriac cut in pieces
- 1 tsp salt
- ½ - 1 fresh chilli to taste (opcjonalnie)
- 45 g linseeds
- 2 medium eggs
Dressing
- 80 g olive oil
- 1 garlic clove
- ½ fresh chilli
- 20 g fresh basil leaves
- 20 g fresh coriander leaves
- 20 g fresh chives cut in pieces (5 cm)
- ½ tsp salt or to taste
- 120 g yoghurt
- 30 g lime juice
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 77 kcal / 322 kJ
- Białko
- 1.8 g
- Tłuszcz
- 5.7 g
- Węglowodany
- 5.6 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Sód
- 138 mg