Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym

Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym

3.9 47 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz.
12 porcji

Składniki

Sos karmelowy
  • cukru
    250 g
    250 g brązowego cukru
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • wody
    30 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka
  • masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
    30 g
  • wody do Mycia Wstępnego
    1000 g
  • octu do Mycia Wstępnego
    50 g
Ciasto na spód
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    250 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    140 g
  • cukru
    100 g
  • jajko
    1
Waniliowa bita śmietana
  • cukru
    50 g
  • laska wanilii tylko ziarna
    1
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    300 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 444.8 kcal / 1862.1 kJ
Białko 3.8 g
Tłuszcz 25.2 g
Węglowodany 51.3 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 15.6 g
Sód 21.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...