
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos karmelowy
-
250
g cukru
lub 250 g brązowego cukru - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
Ciasto na spód
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g cukru
- 140 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 1 jajko
Waniliowa bita śmietana
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii, tylko ziarna
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1862.1 kJ / 444.8 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 51.3 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.6 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 21.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik baskijski
3 godz. 15 min
Rolada leśny mech z kremem cytrynowym
5 godz.
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
2 godz. 30 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4 godz. 10 min
Brownie z kremem pistacjowym i kakaową glazurą
3 godz. 20 min
Puszyste ciasto pomarańczowe
1 godz. 50 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Trifle truskawkowe z kremem mascarpone
50 min
Dekonstruowana tarta z truskawkami i kremem waniliowym
6 godz. 25 min
Truskawkowa galaretka z kokosową bitą śmietaną
2 godz. 25 min
Millefeuille z kremem waniliowym
5 godz.