
Wersje kompatybilne
Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na zaczyn drożdżowy
- 130 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 80 g mleka
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
Mini ciasta
- 120 g cukru
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- skórka z 1 pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 450 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 60 g mleka
-
30
g wody z kwiatów pomarańczy
lub 30 g likieru pomarańczowego lub złotego rumu - 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
Formowanie i dekoracja
- 1 jajko roztrzepane
- 4 - 6 łyżek owoców kandyzowanych, mieszanych (100-150 g)
- 3 - 4 łyżki migdałów, w płatkach (ok. 30 g)
- 2 - 3 łyżki cukru (ok. 50 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 303 kcal / 1268 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Węglowodany
- 51 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 godz. 30 min
Choinki z kruchych ciastek
45 min
Ciasto wiosenna stokrotka
50 min
Ukraińskie babki drożdżowe (paski)
5 godz.
Świąteczne choinki brownie
2 godz. 50 min
Czarny makaron
1 godz.
Bułeczki-jabłka
2 godz. 30 min
Aioli
5 min
Chruścik lany
30 min
Twarogowe ciastka „wąsy” na patyczku
3 godz.
Francuskie rogaliki (Croissants)
12 godz.
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min