
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g mleka
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 50 g cukru
- 350 g mąki pszennej, typ. 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła, pokrojonego kawałki
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
-
16
rodzynek
lub 16 żurawin, suszonych -
16
orzeszków piniowych
lub 16 płatków owsianych
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1151.9 kJ / 275.1 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 43.1 g
- Tłuszcz
- 8.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 38.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2 godz. 45 min
Amerykańskie pączki "donuts"
2 godz. 45 min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1 godz. 50 min
Domek z piernika
5 godz. 30 min
Klasyczne lody śmietankowe w polewie czekoladowej
5 godz. 25 min
Hot dogi pieski
40 min
Domowe lizaki
40 min
Owocowe lody na patyku
5 godz. 50 min
Tort z niespodzianką
12 godz.
Ciasteczka wstążeczki bez cukru
1 godz. 15 min
Ciastka „kwiatki” na patyku
2 godz. 5 min
Czekoladowe ciasto-trumna bez mąki
2 godz. 45 min