Urządzenia i Akcesoria
Tureckie börki z ziemniakami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
8 sztuk
Składniki
Ciasto
-
300 g jogurtu naturalnego
-
50 g wody50 g mleka
-
50 g oleju
-
40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
500 g mąki pszennej
-
15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
-
1 ½ łyżeczki soli
Nadzienie
-
500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
-
¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
Przygotowanie börków
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
1 białko
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
9 g
Kalorie
1651 kJ /
395 kcal
Tłuszcz
14 g
Błonnik
4.1 g
Węglowodany
58 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWA PIEKARNIA II
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM5)
1 godz.
Cebule faszerowane ziemniakami (z grilla)
1 godz. 15 min
Mini tarty z porem
1 godz.
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1 godz. 45 min
Pizza genueńska z cebulą (fugazza)
1 godz.
Ziemniaczane podpłomyki
13 godz.
Rolada chlebowa z jarmużem i kiełbasą
2 godz. 45 min
Kluski z czerstwych bułek
35 min
Placek nadziewany mozzarellą
1 godz. 5 min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 godz. 30 min
Kule serowe
1 godz.
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min