
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
700
g białego octu winnego
lub 700 g octu jabłkowego - 350 g wody
- 85 g cukru
- 10 g soli
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- ½ - 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1cm plastry
- 12 ziaren pieprzu czarnego
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 goździków
- 400 g różyczek kalafiora pokrojonych na ok. 3 cm kawałki
-
80 - 100
g korzenia selera pokrojonego w słupki (ok. 5 x 1 cm)
lub 80 - 100 g selera naciowego pokrojonego na 3-4 cm kawałki - 170 - 200 g marchewki pokrojonej w słupki (ok. 5 x 1 cm)
- 170 - 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 5 x 1 cm)
- 100 g zielonych oliwek, bez pestek (opcjonalnie)
- 170 - 200 g cebuli szalotki przekrojonej na pół lub pokrojonej w ćwiartki
- 4 ząbki czosnku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 64.1 kcal / 266.8 kJ
- Białko
- 1.4 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Węglowodany
- 13.4 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Sód
- 416.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łatwe i szybkie kiszone warzywa
49 godz. 20 min
Cebule faszerowane ziemniakami (z grilla)
1 godz. 15 min
Majonez bez jajek
10 min
Lody z pasty z fasoli adzuki (anko)
10 godz. 10 min
Ketchup imbirowo-pomarańczowy
30 min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 godz.
Marynowane papryki
55 min
Sos szczawiowy
30 min
Sałatka z buraków
2 godz. 10 min
Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
1 godz.
Pikle
1 godz. 20 min
Konfitura żurawinowa do mięs i serów
4 godz. 45 min