Marynowane warzywa
TM6 TM5

Marynowane warzywa

3.9 (14 ocen)

Składniki

  • 700 g białego octu winnego
    lub 700 g octu jabłkowego
  • 350 g wody
  • 85 g cukru
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • ½ - 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1cm plastry
  • 12 ziaren pieprzu czarnego
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 400 g różyczek kalafiora, pokrojonych na ok. 3 cm kawałki
  • 80 - 100 g korzenia selera, pokrojonego w słupki (ok. 5 x 1 cm)
    lub 80 - 100 g selera naciowego, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 170 - 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (ok. 5 x 1 cm)
  • 170 - 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 5 x 1 cm)
  • 100 g zielonych oliwek, bez pestek (opcjonalnie)
  • 170 - 200 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół lub pokrojonej w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
266.8 kJ / 64.1 kcal
Białko
1.4 g
Węglowodany
13.4 g
Tłuszcz
1 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Błonnik
2.2 g
Sód
416.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy