Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 11 oz dried green lentils
- water, for soaking
Falafel
- 6 oz yellow onions, cut into wedges
- 5 sprigs fresh parsley, leaves only
- 5 sprigs fresh cilantro, leaves only
- 3 tsp ground cumin
- 2 tsp ras el hanout (see Tip)
- 1 tsp salt
- 11 oz vegetable oil, for shallow frying
Vegetables
- 7 oz carrots, cut into pieces (2 in.)
-
11
oz red cabbage, cored, in pieces (2 in.)
lub 11 oz white cabbage, cored, in pieces (2 in.) - 14 oz water
- 11 oz sweet potatoes, diced (½ in.)
- 11 oz broccoli florets
Dressing and Assembly
- 7 oz plain yogurt
- 2 tsp honey
- 4 tsp lemon juice
- ⅛ tsp salt
- 1 pinch white pepper
- 5 fresh chives, cut into pieces
- 4 oz baby spinach
-
fresh cilantro leaves, to garnish
lub fresh parsley leaves, to garnish - 2 tbsp pomegranate arils/seeds (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1644 kJ / 393 kcal
- Białko
- 21 g
- Węglowodany
- 69 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 17 g
- Sód
- 833 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curried Couscous, Carrot and Chickpea Salad
15min
Cauliflower and Date Tagine
55min
BBQ Pulled Jackfruit with Coleslaw
30min
Pumpkin Chili
50min
Vegan Green Pea Fritters
20min
Vegan "Beefy" Burger
1h 40min
Vegan Spaghetti and "Meatballs"
1 godz. 30 min
Greek Broccoli with Arugula Pesto and Roasted Lemon
30min
Southwest Quinoa
40min
Vegan Cashew Sauté
35min
Nachos with Black Beans and Guacamole
35min
Vegetarian Chili
50min