Eggs in Falafel coating with yoghurt sauce

Eggs in Falafel coating with yoghurt sauce

Brak ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
6 portions

Składniki

Eggs
  • eggs (53-63 g each) cold
    6
  • water to fill to 1 l mark
Yoghurt sauce
  • yoghurt, 3,5% fat
    400 g
  • lime juice, freshly squeezed
    15 g
  • honey
    10 g
  • ground cardamom
    ½ tsp
  • ground black pepper
    1 tsp
  • salt
    1 tsp
Falafel
  • spring onions cut in rings (1 cm)
    110 g
  • garlic cloves
    3
  • fresh coriander leaves only
    4 sprigs
  • fresh parsley leaves only
    4 sprigs
  • egg yolk
    1
  • canned chickpeas drained
    400 g
  • olive oil
    20 g
  • lemon juice freshly squeezed
    20 g
  • ground coriander
    1 tsp
  • ground cumin
    1 tsp
  • salt
    1 tsp
  • plain flour
    40 g
  • baking powder
    1 tsp
  • breadcrumbs
    40 g
  • oil for deep-frying
    1500 g

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 405.3 kcal / 1695.8 kJ
Białko 15.2 g
Tłuszcz 24.3 g
Węglowodany 33.2 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 4.5 g
Sód 563.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...