Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Eggs
- 6 eggs (53-63 g each), cold
- water, to fill to 1 l mark
Yoghurt sauce
- 400 g yoghurt, 3,5% fat
- 15 g lime juice, freshly squeezed
- 10 g honey
- ½ tsp ground cardamom
- 1 tsp ground black pepper
- 1 tsp salt
Falafel
- 110 g spring onions, cut in rings (1 cm)
- 3 garlic cloves
- 4 sprigs fresh coriander, leaves only
- 4 sprigs fresh parsley, leaves only
- 1 egg yolk
- 400 g canned chickpeas, drained
- 20 g olive oil
- 20 g lemon juice, freshly squeezed
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp salt
- 40 g plain flour
- 1 tsp baking powder
- 40 g breadcrumbs
- 1500 g oil, for deep-frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1695.8 kJ / 405.3 kcal
- Białko
- 15.2 g
- Węglowodany
- 33.2 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 563.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lentils and Rice with Fried Onions (Mujadarrah)
1 godz. 5 min
Fakes moutzentra (lentils with rice) (TM6)
50min
Asparagus, Parmesan rice and lemon sabayon sauce
1 Std.
Spiced rice pudding (meghli)
50min
Okra and meat stew (bamia)
1 Std.
Lentil puree (moujadarra)
1 Std. 25 Min
Baked falafel kofta
Brak ocen
Chicken moghrabieh
1 Std. 25 Min
Broccoli burgers with radish salsa
1 Std.
Beetroot soup with herb dumplings
1 Std. 10 Min
Stewed vegetables
45min
Corn Tortillas
1 Std. 25 Min