Placki z cukinii i kukurydzy z domową ricottą

Placki z cukinii i kukurydzy z domową ricottą

4.5 266 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
30 sztuk

Składniki

Ricotta
  • mleka tłustego (min. 3,2%)
    1500 g
  • octu, białego
    40 g
Placki
  • cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
    250 - 300 g
  • cebula szalotka przekrojona na pół
    1
    1 zielona cebulka ze szczypiorkiem, tylko biała część, przekrojona na pół
  • masła
    40 g
  • maślanki
    200 g
  • mąki pszennej
    170 g
  • jajka
    2
  • proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
    130 g
  • olej do smażenia
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, do podania
  • zioła, świeże do podania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 86 kcal / 399.4 kJ
Białko 2.9 g
Tłuszcz 5.4 g
Węglowodany 3.3 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Sód 95.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...