Urządzenia i Akcesoria
Placki z cukinii i kukurydzy z domową ricottą
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
30 sztuk
Składniki
Ricotta
-
1500 g mleka tłustego (min. 3,2%)
-
40 g octu, białego
Placki
-
250 - 300 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 zielona cebulka ze szczypiorkiem, tylko biała część, przekrojona na pół1 cebula szalotka przekrojona na pół
-
40 g masła
-
200 g maślanki
-
170 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
130 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
-
olej do smażenia
-
włoski pomidor koktajlowy przekrojone na pół, do podania
-
zioła, świeże do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
95.8 mg
Białko
2.9 g
Kalorie
399.4 kJ /
86 kcal
Tłuszcz
5.4 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Węglowodany
3.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
LEKKIE KOLACJE I
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Placek z cukinią
1 godz. 25 min
Omlet z cukinią (dla dzieci)
20 min
Cukinia faszerowana
1 godz. 40 min
Gofry śniadaniowe
20 min
Kopytka serowo-ziemniaczane ze szpinakiem
40 min
Placki dyniowe z ricottą
30 min
Wytrawne placki dyniowe z musem malinowym
45 min
Placki cukiniowe z dipem bazyliowym
35 min
Placki z cukinii (low carb)
50 min
Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą
1 godz. 10 min
Placki cukiniowo-ziemniaczane
1 godz.
Pełnoziarniste placki bananowe z migdałami
30 min