Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tart base
- 125 g unsalted butter, plus extra to grease
- 250 g self-raising flour
- 60 g caster sugar
- 1 egg
- 1 tsp natural vanilla extract
- 8 plums, cut into eighths, stones removed
Custard filling
- 1 orange, zest only, no white pith
- 40 g caster sugar
- 220 g pouring (whipping) cream
- 2 eggs
- ½ tsp ground ginger
- ½ tsp ground cinnamon
Serving
- caster sugar, to sprinkle (optional)
- cream or ice cream, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1256 kJ / 299 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 29.1 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 181.7 mg
Alternatywne przepisy
Family chicken galette
1 godz. 55 min
Buttermilk loaf baked in a cast iron pot
2 godz. 25 min
Rhubarb crumble
45 min
Cherry tomato and red onion focaccia (Nico Moretti)
2h 20min
Magnolia Kitchen orange and cardamom shortbread
2h
Apple and cinnamon hot cross buns
2h 20min
Rhubarb and vanilla strawberry jam
45 min
Tropical upside down pineapple cake
1h 10 min
Grape bakewell tart
1h 20 min
New York-style cheesecake with strawberry sauce
26 godz. 10 min
Edna's lemon curd tea cakes
30 min
Caribbean carrot cake
2h 10 min