Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tart base
- 125 g unsalted butter, plus extra to grease
- 250 g self-raising flour
- 60 g caster sugar
- 1 egg
- 1 tsp natural vanilla extract
- 8 plums, cut into eighths, stones removed
Custard filling
- 1 orange, zest only, no white pith
- 40 g caster sugar
- 220 g pouring (whipping) cream
- 2 eggs
- ½ tsp ground ginger
- ½ tsp ground cinnamon
Serving
- caster sugar, to sprinkle (optional)
- cream or ice cream, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1256 kJ / 299 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 29.1 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 181.7 mg
Alternatywne przepisy
Classic Polish 'tort'
2h 25min
Five seed bread
1h 50 min
Rhubarb, orange and almond Cake
1h 30 min
Apple frangipane tart
1h 20 min
Quince crumble
1h 25min
"Little house" slice
6h 30 min
Pear and chocolate frangipane
2 godz.
Chocolate and pear cake
1h 30 min
Edna's lemon curd teacake
40 Min
Chocolate miso eclairs
1 godz. 45 min
Tropical upside down pineapple cake
1 Std. 10 Min
Cherry and peach loaf
1h 55min