Elly Berryman's plum shortcake

Elly Berryman's plum shortcake

4.5 42 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
12 portions

Składniki

Tart base
  • unsalted butter plus extra to grease
    125 g
  • self-raising flour
    250 g
  • caster sugar
    60 g
  • egg
    1
  • natural vanilla extract
    1 tsp
  • plums cut into eighths, stones removed
    8
Custard filling
  • orange zest only, no white pith
    1
  • caster sugar
    40 g
  • pouring (whipping) cream
    220 g
  • eggs
    2
  • ground ginger
    ½ tsp
  • ground cinnamon
    ½ tsp
Serving
  • caster sugar to sprinkle (optional)
  • cream or ice cream, to serve

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 181.7 mg
Białko 4.7 g
Kalorie 1256 kJ / 299 kcal
Tłuszcz 18 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Węglowodany 29.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...