Tort bezowy z orzechami i daktylami

Tort bezowy z orzechami i daktylami

4.1 74 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 4 godz. 15 min
12 porcji

Składniki

Blaty bezowe
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 150 g daktyli suszonych, bez pestek
  • 300 g cukru
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 6 białek
  • ½ łyżeczki białego octu winnego
Krem
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 150 g masy kajmakowej schłodzonej, podzielonej na kawałki
  • orzechy włoskie, łuskane do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 354.4 kcal / 1482.6 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 18.5 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 9.6 g
Sód 122.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...