
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 60 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- 60 g mąki pszennej
- 10 g skrobi kukurydzianej
Krem
- 250 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 50 g cukru
- 35 g skrobi kukurydzianej
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
Do podania
- 150 g espresso, zaparzonego
- 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
- orzechów pistacjowych, niesolonych, siekanych, do dekoracji
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1444.2 kJ / 345.2 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 37.7 g
- Tłuszcz
- 19.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 93.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Trifle wiśniowe z ciastkami cantuccini
3 godz. 50 min
Parfait z pestek dyni
6 godz. 25 min
Bailey's panna cotta
1 godz. 30 min
Krem śmietankowy z sosem z owoców leśnych
2 godz. 45 min
Panna cotta z orzechów nerkowca z sosem malinowym
2 godz. 30 min
Serniczki z wiśniami
45 min
Deser kremowy z amaretti i grappą
35 min
Tiramisu bez laktozy
12 godz. 40 min
Czekoladowe affogato
10 min
Semifreddo zabajone
13 godz.
Pływające wyspy
45 min
Suflety orzechowe
1 godz. 30 min