Vinarterta (gâteau islandais aux pruneaux)

Vinarterta (gâteau islandais aux pruneaux)

4.0 2 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 48 godz.
8 parts

Składniki

2 ou 3 jours avant
  • 1 c. à café de baies de genièvre
  • 30 g de sucre en poudre
  • 1 c. à café de sucre vanillé maison (voir "Conseil(s)")
    2 c. à café de sucre vanillé, (1 sachet)
  • 1 ½ c. à café de cardamome en poudre
  • 600 g de pruneaux dénoyautés
  • 200 g d'eau
  • 120 g de vin rouge
  • 220 g de beurre coupé en morceaux
  • 130 g de sucre de canne
  • 2 œufs
  • 120 g de lait entier
  • 550 g de farine de blé
  • 1 c. à café de levure chimique (½ sachet)
  • ½ c. à café de sel
Le jour même
  • 50 g de lait
  • 200 g de sucre de canne
  • 1 g d'extrait naturel d'amande amère

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 part

Sód 287.1 mg
Białko 13.3 g
Kalorie 3614.5 kJ / 860.3 kcal
Tłuszcz 25.9 g
Błonnik 8.1 g
Tłuszcz nasycony 16.3 g
Węglowodany 135.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...