Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polpette
- 8 - 10 rametti di prezzemolo fresco, le foglioline lavate ed asciugate
- 1 spicchio di aglio (opcjonalnie)
- 30 g di Parmigiano Reggiano, a pezzi
- 600 g di carne trita mista
- 3 uova
- 5 g di sale
- 1 pizzico di pepe nero macinato
- 50 g di pane bianco in cassetta ammollato in 50 g di latte (vedere varianti)
- olio extravergine di oliva
Salsa pomodoro
- 1 spicchio di aglio
- 100 g di cipolla a pezzi
- 30 g di olio extravergine di oliva
- 700 g di passata di pomodoro
- ½ cucchiaino di sale
- 2 pizzichi di pepe nero macinato
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1243 kJ / 297 kcal
- Białko
- 29.2 g
- Węglowodany
- 10.4 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 1.5 g
Alternatywne przepisy
Spezzatino di vitello con purè di patate (6 porzioni)
1 Std. 20 Min
Ragù di carne alla bolognese
1h 15min
Piselli al prosciutto
25 Min
Riso cantonese (TM6)
40 Min
Patate lesse
40 Min
Spezzatino di carne con polenta
4 godz.
Frittata di zucchine (TM6)
50 min
Polpettone classico (TM6)
1h 15min
Ragù di salsiccia
1h 15min
Polpettone con salsa ai funghi
1h 30 min
Tagliatelle al ragù
1h 10 min
Polpette alla calabrese
50 min