Wersje kompatybilne
Chicken Garam Masala with Basmati Rice
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rice
- 1300 g water
- 1 ½ tsp salt
-
25
g olive oil
lub unsalted butter, diced - 300 g basmati rice
Garam Masala Spice Mix
- 2 tsp black peppercorns
- 2 Tbsp coriander seeds
-
1
Tbsp cumin seeds
lub 1 Tbsp caraway seeds - ½ tsp ground nutmeg
- 1 tsp cloves
- 1 Tbsp ground cardamom
- ½ tsp ground cinnamon
- 1 dried bay leaf
Chicken Garam Masala
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 80 g sour cream, 10 % fat
- 50 g unsalted butter, diced
- 1 tsp sugar (opcjonalnie)
- ¾ - 1 ½ tsp fine sea salt, to taste
- 500 g chicken breast fillets, skinless, diced (3 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2351 kJ / 562 kcal
- Białko
- 37 g
- Węglowodany
- 65 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 779 mg
Alternatywne przepisy
Chicken with Peppers and Rice
1h
Chicken Garam Masala
50min
Sticky Sesame Chicken
40 min
Spiced Moroccan Lentil Soup
35min
Chilli con Carne
40 min
Beef Stroganoff
1h
Chicken Skewers with Cumin Rice and Warm Vegetable Salad
2h
Chicken Jalfrezi
1h
Spicy Chicken Curry with Rum and Basmati Rice
45 min
Beef Bourguignon and Warm Lemon Pudding with Lemon Syrup
2h 20min
Quick Thai Chicken Curry with Basmati Rice
40 min
Chicken, Pepper and Poppy Seed Curry with Rice and Tenderstem Broccoli
45 min