
Wersje kompatybilne
Chicken Garam Masala with Basmati Rice
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rice
- 1300 g water
- 1 ½ tsp salt
-
25
g olive oil
lub unsalted butter diced - 300 g basmati rice
Garam Masala Spice Mix
- 2 tsp black peppercorns
- 2 Tbsp coriander seeds
-
1
Tbsp cumin seeds
lub 1 Tbsp caraway seeds - ½ tsp ground nutmeg
- 1 tsp cloves
- 1 Tbsp ground cardamom
- ½ tsp ground cinnamon
- 1 dried bay leaf
Chicken Garam Masala
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 80 g sour cream, 10 % fat
- 50 g unsalted butter diced
- 1 tsp sugar (opcjonalnie)
- ¾ - 1 ½ tsp fine sea salt to taste
- 500 g chicken breast fillets, skinless diced (3 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 562 kcal / 2351 kJ
- Białko
- 37 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Węglowodany
- 65 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Sód
- 779 mg