Wersje kompatybilne
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g truskawek, świeżych
- 1000 g cukru żelującego 2:1
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowego lub kokosowego, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1454 kJ / 347 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Dżem z czarnej porzeczki
35min
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 min
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40min
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
40min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 Min
Dżem morelowy (z cukrem żelującym 3:1)
1h 10min
Marmolada porzeczkowo-jabłkowa
25min
Dżem z owoców jagodowych
1hod.
Marmolada truskawkowa z Aperolem®
20min
Dżem z owoców leśnych
40min
Dżem truskawkowy
1h 5min
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 3:1)
1hod.