Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g di Parmigiano Reggiano a pezzi (2-3 cm)
Lasagne
- 300 g di farina tipo 00 + q.b.
- 70 g di spinaci baby freschi
- 10 g di olio extravergine di oliva
- 2 uova
Ragù alla bolognese
-
120
g di pancetta a cubetti
lub 120 g di prosciutto crudo a cubetti - 80 g di sedano a pezzi
- 80 - 100 g di carota, pelata e a pezzi
- 150 - 180 g di cipolla a pezzi
- 25 g di olio extravergine di oliva + q.b.
- 25 g di burro
- 400 g di carne trita mista grossa (metà manzo e metà maiale)
-
70
g di vino bianco secco
lub 70 g di vino rosso - 250 g di passata di pomodoro
- 70 g di acqua calda
- 1 foglia di alloro secca
- 30 g di concentrato di pomodoro
- 1 cucchiaino di sale
Besciamella
- 500 g di latte intero
- 40 g di burro a pezzi
- 50 g di farina tipo 00
- ½ cucchiaino di sale
- 2 pizzichi di pepe nero macinato
- 2 pizzichi di noce moscata grattugiata (opcjonalnie)
Terminare la preparazione
- burro q.b.
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 2296.9 kJ / 549.5 kcal
- Białko
- 34.5 g
- Węglowodany
- 43.1 g
- Tłuszcz
- 28.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 525 mg
Alternatywne przepisy
Lasagne alla parmigiana
3h 25min
Orecchiette ai broccoli
2h 40min
Lasagne classiche
2h
Pappardelle al forno con ragù di carne e ricotta
1 godz. 30 min
Lasagne al forno
2h 30min
Cannelloni spinaci e ricotta
1 godz. 30 min
Parmigiana di melanzane
2h
Lasagne al forno
2h 30min
Pasta al forno con cavolfiori e scamorza
1h 15min
Pasta al forno classica
1 godz. 30 min
Lasagne alla bolognese
2h 15min
Lasagne al prosciutto cotto (senza glutine)
1 godz. 45 min