Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami

Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami

4.8 254 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Ciasto
  • 220 g wody letniej
  • 1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (8 g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
Sos beszamelowy
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 g mleka
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Pizza bianca
  • 100 g cukinii pokrojonej w 1-2 mm plastry
  • 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 40 g sera parmezan pokrojonego w cienkie płatki (patrz wskazówka)
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej np. prosciutto lub serrano, porwanej na kawałki
  • pieprz czarny, świeżo mielony (opcjonalnie) ilość do smaku
  • rukola ilość do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 613 kcal / 2564.8 kJ
Białko 22.8 g
Tłuszcz 18.6 g
Węglowodany 87.9 g
Błonnik 4.8 g
Tłuszcz nasycony 6.9 g
Sód 1300.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...