Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami
TM6 TM5

Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami

4.8 (155 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 220 g wody, letniej
  • 1 łyżeczka cukru
    lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli

Sos beszamelowy

  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 g mleka
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Pizza bianca

  • 100 g cukinii, pokrojonej w 1-2 mm plastry
  • 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 40 g sera parmezan, pokrojonego w cienkie płatki (patrz wskazówka)
  • mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej, np. prosciutto lub serrano, porwanej na kawałki
  • pieprz czarny, świeżo mielony, ilość do smaku (opcjonalnie)
  • rukola, ilość do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2564.8 kJ / 613 kcal
Białko
22.8 g
Węglowodany
87.9 g
Tłuszcz
18.6 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Błonnik
4.8 g
Sód
1300.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 97 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy