
Wersje kompatybilne
Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g wody letniej
-
1
łyżeczka cukru
lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku -
20
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) - 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
Sos beszamelowy
- 20 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 200 g mleka
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Pizza bianca
- 100 g cukinii pokrojonej w 1-2 mm plastry
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 40 g sera parmezan pokrojonego w cienkie płatki (patrz wskazówka)
- mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
- 4 plastry szynki długodojrzewającej np. prosciutto lub serrano, porwanej na kawałki
- pieprz czarny, świeżo mielony ilość do smaku (opcjonalnie)
- rukola ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 613 kcal / 2564.8 kJ
- Białko
- 22.8 g
- Tłuszcz
- 18.6 g
- Węglowodany
- 87.9 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Sód
- 1300.9 mg