
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 g wołowiny, pokrojonej na kawałki
- 200 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki
- 200 g steku z karkówki, bez kości, pokrojonego na kawałki
- 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na kawałki
- 200 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, cebuli), pokrojonych na kawałki
- 10 g grzybów, suszonych, krajanki (maślaków, podgrzybków lub borowików), tylko kapelusze
- 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki
- 1 bułka, sucha (ok. 60 g)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 3 jajka
- masło, do posmarowania formy
- bułka tarta, do posypania formy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 486.9 kJ / 116.4 kcal
- Białko
- 8.6 g
- Węglowodany
- 2.6 g
- Tłuszcz
- 7.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 161.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet z piersi indyka
2godz.
Pasztet na Wielkanoc
2godz. 10min
Baleron z karkówki
50godz. 30min
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8godz. 50min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8godz. 35min
Pasztet z gęsi z farszem grzybowym
9godz. 45min
Wielkanocny pasztet z królika
3godz.
Pasztet babci Uli
8godz. 50min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2godz. 15min
Rolada mięsna
1godz. 10min
Pasztet po krakowsku
2godz. 40min
Ptysie z kozim serem, miodem i tymiankiem
2godz. 30min