
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 1 szczypta soli
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu (patrz wariant)
- 120 g wody do nasączenia biszkoptu
Masa z mascarpone
- 70 g cukru
- 1 żółtko (patrz wskazówka)
- 500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- borówki, świeże do przybrania, lub inne owoce (maliny, jagody, truskawki)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej lub innej o dowolnym smaku (ok. 70 g)
- 400 g gorącej wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 284.8 kcal / 1191.5 kJ
- Białko
- 6.1 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Węglowodany
- 36 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Sód
- 201.9 mg