Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 1 szczypta soli
- 230 g mąki pszennej, tortowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g likieru pomarańczowego, do nasączenia biszkoptu (patrz wariant)
- 120 g wody, do nasączenia biszkoptu
Masa z mascarpone
- 70 g cukru
- 1 żółtko (patrz wskazówka)
- 500 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- borówki, świeże, do przybrania, lub inne owoce (maliny, jagody, truskawki)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej lub innej o dowolnym smaku (ok. 70 g)
- 400 g gorącej wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1191.5 kJ / 284.8 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 201.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Babka muślinowa z polewą kakaową
2h 10min
Tort kawowy
2h 10min
Babka marmurkowa
2h 10min
Babka piaskowa "Fix"
1h 30min
Torcik truskawkowo-serowy na zimno
6h 30min
Kruche babeczki z owocami
1h
Tort czekoladowy z wiśniami
8 godz.
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
2u. 20min
Ciasto z pianką truskawkową
6h 25min
Anielskie ciasto (angel cake) z kremem waniliowym i truskawkami
2h 30min
Masa maślana
5min
Biszkopt
1h 50 min.