Ryż na parze z wieprzowiną (Pudding ryżowy)

Ryż na parze z wieprzowiną (Pudding ryżowy)

4.0 5 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji

Składniki

Słodki sos chili
  • 2 łyżki czerwonego sosu chili
  • 1 łyżka ketchupu
  • 30 g cukru
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
Pudding ryżowy
  • 450 g ryżu białego, kleistego krótkoziarnistego, np. ryżu do sushi
  • 50 g sosu sojowego
  • 30 g cukru
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 200 g chudego mięsa wieprzowego, bez ścięgien pokrojonego w paski (5 x 1 x 0,5 cm)
  • 30 g oleju
  • 12 - 15 grzybów shiitake, suszonych (ok. 20 g), namoczonych, pokrojonych w paski
    20 g grzybów, suszonych, namoczonych, pokrojonych w paski
  • 50 g krewetek, suszonych (opcjonalnie)
  • 600 g wody
  • 5 gałązek kolendry, świeżej posiekanej, do dekoracji
  • 10 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych posiekanych, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 278 kcal / 1163 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 0 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...