
Urządzenia i Akcesoria
Ryż na parze z wieprzowiną (Pudding ryżowy)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji
Składniki
Słodki sos chili
-
2 łyżki czerwonego sosu chili
-
1 łyżka ketchupu
-
30 g cukru
-
100 g wody
-
½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Pudding ryżowy
-
450 g ryżu białego, kleistego krótkoziarnistego, np. ryżu do sushi
-
50 g sosu sojowego
-
30 g cukru
-
1 szczypta pieprzu białego, mielonego
-
200 g chudego mięsa wieprzowego, bez ścięgien pokrojonego w paski (5 x 1 x 0,5 cm)
-
30 g oleju
-
12 - 15 grzybów shiitake, suszonych (ok. 20 g), namoczonych, pokrojonych w paski
-
50 g krewetek, suszonych (opcjonalnie)
-
600 g wody
-
5 gałązek kolendry, świeżej posiekanej, do dekoracji
-
10 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
278 kcal /
1163 kJ
Białko
12 g
Tłuszcz
5 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
0 g