Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dumpling wrappers
- 75 g plain flour
- 1 egg yolk
- 25 g water
- 1 - 2 pinches salt
Pork and prawn filling
- 80 g peeled raw prawns
- 1 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into thirds
- 100 g pork mince
- 1 tsp sesame oil
- 1 tsp Chinese cooking wine
- 2 tsp light soy sauce
- 1 - 2 pinches white pepper
- ¼ tsp cornflour, plus extra for dusting
Assembly
- 500 g water, plus extra for brushing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 213 kJ / 50.7 kcal
- Białko
- 3.9 g
- Węglowodany
- 5 g
- Tłuszcz
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 112.6 mg
Alternatywne przepisy
Pork and shiitake mushroom rice paper rolls with Holy Trinity sauce
45 min
Prawn dumplings (xia jiao)
1h 15min
Wonton soup
1 godz.
Jiao zi (Chinese dumplings)
50 min
Barbecued pork ribs
26h 15 min
Steamed cabbage and pork dumplings
1hod. 35min
Wonton soup (pork)
45 min
Soup dumplings (xiao long bao)
26 godz. 50 min
Pork and coriander steamed dumplings (shumai)
1 godz.
San choy bau (Matt Sinclair)
30 min
Pork belly ramen
4 Std. 10 Min
Pork gyoza with soy dipping sauce
1 godz.