Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dumpling wrappers
- 75 g plain flour
- 1 egg yolk
- 25 g water
- 1 - 2 pinches salt
Pork and prawn filling
- 80 g peeled raw prawns
- 1 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into thirds
- 100 g pork mince
- 1 tsp sesame oil
- 1 tsp Chinese cooking wine
- 2 tsp light soy sauce
- 1 - 2 pinches white pepper
- ¼ tsp cornflour, plus extra for dusting
Assembly
- 500 g water, plus extra for brushing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 213 kJ / 50.7 kcal
- Białko
- 3.9 g
- Węglowodany
- 5 g
- Tłuszcz
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 112.6 mg
Alternatywne przepisy
Wonton soup
1 Std.
Pho bo (Vietnamese beef and noodle soup)
2h
Steamed cabbage and pork dumplings
1h 35 min
Pork gyoza with soy dipping sauce
1 Std.
Pork and coriander steamed dumplings (shumai)
1 Std.
Soup dumplings (xiao long bao)
26 Std. 50 Min
Prawn toast with Sriracha® and sesame mayonnaise
1 Std.
Teriyaki salmon bao
1 Std. 50 Min
Prawn dumplings (xia jiao)
1 Std. 15 Min
Jiao zi (Chinese dumplings)
50 Min
Wonton soup (pork)
45min
Prawn spring rolls with sweet and sour sauce
1 Std. 20 Min