Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym

Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym

4.0 167 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
12 sztuk

Składniki

Muffiny
  • 100 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 80 g migdałów, ze skórką
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 18 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Kremowy sos serowy
  • 100 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 280 g mleka
  • 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • papryka wędzona, mielona do oprószenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Białko 22 g
Kalorie 2819 kJ / 673 kcal
Tłuszcz 46 g
Błonnik 4.3 g
Węglowodany 39 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...