Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g Mandeln, ganz
- 80 g Butter, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 3 Eier
- 310 g Zucker
- 40 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 150 g Mehl
- 1 TL Backpulver
- 1 Zitrone, unbehandelt, 1 TL Schale fein abgerieben, 20 g Saft ausgepresst
- 50 g gehobelte Mandeln
- 180 g Wasser
- 40 g Mandellikör (z. B. Amaretto)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1018 kJ / 243 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mandelkuchen
1 Std. 30 Min
Nusskuchen
1h 45min
Pistazienkuchen
3 Std.
Persischer Möhren-Kokosnuss-Kuchen
2 Std. 20 Min
Marzipankuchen
2h 10min
Kirsch-Orangen-Kuchen
1 Std. 15 Min
Schoko-Nuss-Kuchen
1 Std. 30 Min
Marzipan-Butterkuchen
3 Std.
Kirschkuchen mit Crème-fraîche-Guss
1 Std. 10 Min
Orangen-Mandel-Kuchen
2h
Haselnuss-Streuselkuchen
1 Std. 30 Min
Apfel-Sandkuchen
1 Std. 30 Min