Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 30 g frische Hefe
- 250 g Milch
- 80 g Zucker
- 500 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 2 Eier (Kl. M)
- 1 Prise Salz
- 100 g Butter, weich, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
Belag
- 180 g Mehl
- 60 g Hartweizengrieß
- 150 g Zucker
- 1 Prise Salz
- 150 g Butter, kalt, in Stücken
- ½ Vanilleschote, in Stücken (1 cm)
- 100 g Butter, weich, in Stücken
- 1300 g Äpfel, säuerlich (z.B. Boskop)
- 5 EL Zitronensaft
- 150 g Holunderbeergelee
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 693 kJ / 166 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 7 g
Alternatywne przepisy
Stachelbeer-Streuseltaler
1h 45min
Zwetschgenkuchen mit Feigen
3 Std.
Kirsch-Streusel-Kuchen
1 Std.
Rhabarber-Streuselkuchen
2h
Rhabarber-Streusel-Kuchen
2 Std. 25 Min
Pflaumenkuchen mit Zimt-Streusel
2 Std. 30 Min
Pflaumen-Quark-Stollen
12h
Johannisbeer-Streusel-Kuchen
1 Std. 30 Min
Zwetschgen-Apfel-Blechkuchen
2 Std. 30 Min
Kirsch-Streusel-Kuchen
2 Std. 5 Min
Zwetschgenkuchen
2h
Streusel
5 Min