Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g mleka
- 60 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- 10 - 20 g cukru (opcjonalnie)
- 10 g brandy
- 10 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- wiórki czekoladowe, ilość do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1885 kJ / 450 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 24 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekolada amaretto
10 Min
Gorąca czekolada z wanilią
15 Min
Zimowe latte macchiato
15 Min
Grzaniec kawowy (Café Disaronno)
10 Min
Gorąca czekolada z anyżem
20 Min
Czekoladowy grog z pomarańczą
10 Min
Kawa po irlandzku (Irish Coffee)
20 Min
Czekolada z mleczkiem kokosowym
15 Min
Cappuccino na zimno
10 Min
Frappuccino z czekoladowym likierem
15 Min
Gorąca czekolada z kawą
15 Min
Gorąca czekolada z kardamonem
15 Min