
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 1000 g wody
-
100
g ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
lub 100 g czerwonych ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki - 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju
- 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki curry, mielonego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - ½ łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
-
50
g zielonego groszku, konserwowego
lub 50 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego - ½ łyżeczki soli
Ciasto
- 120 - 140 g wody plus dodatkowa ilość do sklejenia ciasta
-
1
łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
lub 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego - 120 - 140 g wody
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- ½ łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 161 kcal / 673.6 kJ
- Białko
- 2 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Węglowodany
- 15 g