Samosy

Samosy

4.8 132 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
18 sztuk

Składniki

Nadzienie
  • liści kolendry, świeżych
    10 g
  • wody
    1000 g
  • ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
    100 g
    100 g czerwonych ziemniaków, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    100 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    60 g
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    60 g
  • oleju
    15 g
  • pora pokrojonego w 1 cm plastry
    100 g
  • przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
    ½ łyżeczki
  • curry, mielonego
    ½ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • papryczki piri piri, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • zielonego groszku, konserwowego
    50 g
    50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • soli
    ½ łyżeczki
Ciasto
  • wody plus dodatkowa ilość do sklejenia ciasta
    120 - 140 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • wody
    120 - 140 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
    20 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • mąki pszennej
    300 g

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 161 kcal / 673.6 kJ
Białko 2 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 15 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...