Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 1000 g wody
-
100
g ziemniaków, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
lub 100 g czerwonych ziemniaków, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki - 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 60 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju
- 100 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki curry, mielonego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - ½ łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
-
50
g zielonego groszku, konserwowego
lub 50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - ½ łyżeczki soli
Ciasto
- 120 - 140 g wody, plus dodatkowa ilość do sklejenia ciasta
-
1
łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
lub 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego - 120 - 140 g wody
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- ½ łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 673.6 kJ / 161 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 10 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chlebki naan z cebulą i kminem rzymskim
2h
Chana masala
35 Min
Czosnkowe chlebki naan
30 Min
Samosy z farszem ziemniaczanym
1hod. 40min
Wegetariański kimbap z omletem i szpinakiem
2h
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2h 5 min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1 Std. 30 Min
Pity z patelni z hummusem i warzywami
2h 20min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1h 20min
Parathas nadziewane kalafiorem
55min
Dal makhani z soczewicy
50 Min
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4h 30min