Pasztet z mięsa w kruchym cieście
TM6 TM5

Pasztet z mięsa w kruchym cieście

4.3 (67 ocen)

Składniki

Kruche ciasto

  • 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki soli

Pasztet

  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 biała bułka, czerstwa, pokrojona na kawałki
  • woda, do namoczenia bułki
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
  • 200 g mięsa wieprzowego, mielonego, podzielonego na kawałki
  • masło, do natłuszczenia formy keksowej
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
646.2 kJ / 154.3 kcal
Białko
8.8 g
Węglowodany
9.8 g
Tłuszcz
9.2 g
Błonnik
0.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy