Pasztet z mięsa w kruchym cieście

Pasztet z mięsa w kruchym cieście

4.4 118 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
24 porcje

Składniki

Kruche ciasto
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    110 g
  • mąki pszennej
    250 g
  • jajko
    1
  • żółtko
    1
  • soli
    ¼ łyżeczki
Pasztet
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • ząbki czosnku
    2
  • pieczarek
    100 g
  • oleju rzepakowego
    20 g
  • biała bułka, czerstwa pokrojona na kawałki
    1
  • woda do namoczenia bułki
  • mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
    500 g
  • mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
    200 g
  • masło do natłuszczenia formy keksowej
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • jajka
    3
  • białko
    1
  • ziół prowansalskich, suszonych
    2 łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ - 1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 154.3 kcal / 646.2 kJ
Białko 8.8 g
Tłuszcz 9.2 g
Węglowodany 9.8 g
Błonnik 0.6 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Sód 204.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...