
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto z orzechami i rozmarynem
-
80
g orzechów włoskich, łuskanych
lub 80 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek -
40
g cukru trzcinowego, nierafinowanego
lub 40 g brązowego cukru - 1 szczypta soli
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 120 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 1 jajko
- mąka pszenna pełnoziarnista ilość do oprószenia blatu
- masło ilość do natłuszczenia foremek
- mąka pszenna pełnoziarnista ilość do oprószenia
Krem cytrynowy
- 80 g cukru
- 5 - 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 80 g likieru cytrynowego, typu limoncello
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 200 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 8 fig pokrojonych w ósemki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 536 kcal / 2244 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 32 g
- Węglowodany
- 44 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Włoska tarta z dżemem
2 godz. 35 min
Tarta à la banoffee pie
2 godz. 40 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 godz. 40 min
Tarta budyniowa
1 godz. 15 min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1 godz. 30 min
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1 godz. 40 min
Cytrynowe tiramisu
6 godz. 25 min
Tarta cytrynowa z bezą
2 godz. 30 min
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
1 godz. 30 min
Krem angielski (Crème anglaise)
2 godz. 25 min
Tiramisu Caffé Latte
1 godz. 30 min
Tarta tatin
2 godz.