Mini tarty z kremem cytrynowym
TM6 TM5

Mini tarty z kremem cytrynowym

4.3 ( 33 oceny )

Składniki

Kruche ciasto z orzechami i rozmarynem

  • 80 g orzechów włoskich, łuskanych
    lub 80 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
    lub 40 g brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
  • 1 jajko
  • mąka pszenna pełnoziarnista ilość do oprószenia blatu
  • masło ilość do natłuszczenia foremek
  • mąka pszenna pełnoziarnista ilość do oprószenia

Krem cytrynowy

  • 80 g cukru
  • 5 - 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 80 g likieru cytrynowego, typu limoncello
  • 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 200 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 8 fig pokrojonych w ósemki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
536 kcal / 2244 kJ
Białko
10 g
Tłuszcz
32 g
Węglowodany
44 g
Błonnik
4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy