Urządzenia i Akcesoria
Sałatka La vignarola z parmezanowymi supełkami
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 3 godz. 45 min
6 porcji
Składniki
-
80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki, plus dodatkowa ilość (w listkach) do dekoracji
-
25 g liści bazylii, świeżych
-
110 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
550 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia karczochów
-
60 g masła pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki cukru
-
300 g mąki pszennej
-
1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
-
2 ¼ łyżeczki soli
-
5 łyżek soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
3 karczochy świeże
-
3 ząbki czosnku
-
1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na 3 cm kawałki
-
2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
-
130 g zielonych szparagów świeżych, bez zdrewniałych końcówek, pokrojonych na 3 części
-
100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, przekrojonej na pół100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez końcówek, przekrojonej na pół
-
200 g sałaty rzymskiej pokrojonej na 5 cm kawałki
-
80 g zielonego groszku, mrożonego
-
50 g liści szpinaku, świeżych
-
koperek, świeży tylko liście, ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
929.6 mg
Białko
17 g
Kalorie
2452.1 kJ /
585.7 kcal
Tłuszcz
32.1 g
Błonnik
10 g
Tłuszcz nasycony
11.3 g
Węglowodany
56.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
LATO
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Francuski brunch
1h 30min
Letnie rollsy wegańskie
35min
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1h
Smoothie bowl z botwiną i sokiem pomarańczowym
10min
Dolnośląska zupa dziewięciozielna
30min
Grzybowa bruschetta z jesiennymi warzywami
20h
Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)
40min
Pierogi z bryndzą i szpinakiem
14h
Pomidory faszerowane grzybami i orzechami
1h 5min
Ryż pieczony z warzywami
1h 30min
Smoothie jabłkowe z imbirem
5min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1h 30min