Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki, plus dodatkowa ilość (w listkach) do dekoracji
- 25 g liści bazylii, świeżych
- 110 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 550 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia karczochów
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
- 2 ¼ łyżeczki soli
- 5 łyżek soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 karczochy, świeże
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na 3 cm kawałki
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, posiekane, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 130 g zielonych szparagów, świeżych, bez zdrewniałych końcówek, pokrojonych na 3 części
-
100
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, bez końcówek, przekrojonej na pół
lub 100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, przekrojonej na pół - 200 g sałaty rzymskiej, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 80 g zielonego groszku, mrożonego
- 50 g liści szpinaku, świeżych
- koperek, świeży, tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2452.1 kJ / 585.7 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 56.6 g
- Tłuszcz
- 32.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.3 g
- Błonnik
- 10 g
- Sód
- 929.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55 min
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
50 min
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
1hod. 20min
Kremowy makaron ze szparagami i truskawkami
25min
Sałatka z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem
35min
Szaszłyki z łososia z ryżem, surówką i sosem cytrynowym
1h
Wolno gotowane gruszki w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
5 godz.
Mirelki sernikowe z kremem czekoladowym
2h 20min
Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)
40min
Sałatka z kozim serem i dressingiem z prażonych nerkowców
25min
Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi (z osłoną noża miksującego)
45min
Grillowane podudzia z kurczaka w glazurze z whisky
50 min