Chleb pszenno-żytni na drożdżach
TM5 TM6

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

4.8 (399 ocen)

Składniki

  • 450 g wody, letniej
  • 50 g maślanki
    lub 50 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 3 łyżeczki suchych drożdży (12-15 g)
  • 350 g mąki pszennej (typ 450-650), plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni i blatu
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
  • 100 g mąki żytniej (typ 720)
  • 15 g soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
    lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
    lub 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • olej, do natłuszczenia miski

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
320 kJ / 76 kcal
Białko
3 g
Węglowodany
15 g
Tłuszcz
0 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie