Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

4.8 2.7K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
35 kromek

Składniki

  • wody letniej
    450 g
  • maślanki
    50 g
    50 g kwaśnej śmietany, lub jogurtu
  • świeżych drożdży pokruszonych
    30 g
    3 łyżeczki suchych drożdży, (12-15 g)
  • mąki pszennej (typ 450-650), plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni i blatu
    350 g
  • mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
    300 g
  • mąki żytniej (typ 720)
    100 g
  • soli
    15 g
  • cukru (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • octu balsamicznego
    1 łyżka
    1 łyżka octu jabłkowego, lub winnego
  • olej do natłuszczenia miski

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 76 kcal / 320 kJ
Białko 3 g
Tłuszcz 0 g
Węglowodany 15 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...